Bol- neugodna, ali i nužna

Svaka osoba tijekom života doživi bol, bilo uslijed ozljede ili kao znak neke bolesti. Možemo reći da je bol neizbježan i sastavni dio našeg života. Zašto se bol javlja?

Iako je bol prema definiciji Međunarodne udruge za proučavanje boli (IASP; International Association for the Study of Pain) neugodno osjećajno i osjetno iskustvo, bol je, barem u trenutku nastanka, često i poželjan osjećaj. Kao alarmni uređaj, odnosno kao signal upozorenja našeg tijela, ono nam pokazuje da nešto nije u redu. Bez bolova ne bismo primijetili da smo povrijeđeni ili bolesni. 

Razlikujemo akutne i kronične bolove. Akutni bolovi imaju zaštitnu ili signalnu ulogu. Mehanička ozljeda vanjskog tkiva je vidljiva, ali unutarnje ozljede ne vidimo, već se osjećaju kao bol. Akutna bol je obično vremenski ograničena (traje nekoliko sati ili dana) i u pravilu se može dobro lokalizirati. 

Kronični bolovi nastaju ako se akutni bolovi stalno ponavljaju i ako se nisu liječili u dostatnoj mjeri, tj. kao posljedica razvijajuće bolesti . Tako i sama bol postaje bolest. Kroničnom se boli obično smatra bol koja traje dulje od 6 mjeseci.

fb