Bol

Bol je neugodan individualni osjećaj koji je teško definirati, stoga svatko od nas doživljava i podnosi bol drugačije. Definicija Svjetskog udruženja za bol (IASP) kaže: “Bol je neugodan emocionalni i osjetni doživljaj povezan sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva”.

Bol kao pojam ima različita značenja. To je doživljaj koji je teško odrediti, kako u svakodnevnoj, tako i u znanstvenoj komunikaciji. Današnje teorije opisuju bol kao posljedicu međudjelovanja fizioloških, psiholoških te socioloških čimbenika. Bez obzira na dominantne osjetne kvalitete bola, bol se prezentira kao osobno vrlo složeno iskustvo s čuvstvenim i motivacijskim komponentama. Stoga su intenzitet, trajanje i kvaliteta određeni prema razumijevanju uzroka bola i njegovih posljedica, kulture odrastanja te stanju živčanog sustava u trenutku njegova doživljavanja.
Bol je uvijek subjektivan osjećaj. Svaki pojedinac nauči upotrebljavati tu riječ preko iskustva povezanih s povredom u mlađoj dobi. Nema sumnje da se radi o osjećaju u dijelu ili dijelovima organizma, no uvijek je neugodan i stoga predstavlja emocionalni doživljaj.

fb